Dauntonska opatija | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Downton Abbey

Dauntonska opatija

Režija: Majkl Engler | Scenario: Džulijan Felous


Konačno će ljubitelji britanske drame moći da uživaju u ovoj kraljevskoj priči i na velikom platnu!


Dauntonska opatija (Downton Abbey) je televizijska, britanska drama, emitovana u periodu od 2010. do 2015. godine. Uspela je da ostvari ono što nijedna drama nije ostvarila: Ginisov rekord za TV seriju koja ima najbolje kritike, dva prestižna BAFTA priznanja koja svake godine dodeljuje ‘Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti’, tri Zlatna globusa, kao i preko 200 nominacija u različitim formatima. Na pitanje zašto je ova serija tokom šest sezona emitovanja postigla fantastičan uspeh, jedan od odgovora može glasiti: u svakom liku se prosečan gledalac barem jedanput poistovetio. Toliko jednostavna, a opet kompleksna priča je posejala uspeh upravo zbog spoja prepoznatljivog britanskog humora, vrcavih dijaloga, dubokih strepnji i neobičnih situacija.

Reditelj Majkl Engler (Michael Engler) je odlučio da uradi i filmsku adaptaciju ove popularne serije, sa nekim malim izmenama, ali ne umanjujući značaj svakog pojedinačnog glumca. U ekranizaciji koju ćemo moći da pogledamo na jesen, dobro prepoznatljiva plemićka porodica Kroli dobija vest o dolasku kraljevske svite, odnosno kralja Džordža i kraljice Marije. Radnja filma ‘Dauntonska opatija’ je smeštena u dalekoj 1927. godini, nasuprot seriji čiji su se glavni događaji odvijali 15 godina ranije na veličanstvenom imanju u posedu strogog, ali nadasve srdačnog grofa Roberta. Publika se slaže u jednom – fantastična Megi Smit koja je zahvaljujući maestralnoj glumi osvojila više nagrada za najbolju sporednu glumicu, dominiraće i u filmu. Setimo se samo mudre i duhovite profesorke Mek Gonagal koja je postala jedan od omiljenih likova u Hari Poteru; njena gluma je nakon toliko godina ostala na impozantnom nivou. Pored nje, pojaviće se i Lora Karmajkl, Hju Bonvil, Den Stivens, Elizabet Makgovern kao i ostala imena iz serijske adaptacije.

U vreme kada su postojale značajne razlike između plemića i posluge, a zabranjene ljubavi odvijale samo u hodnicima velikih zamkova, Dauntonska opatija ipak na neočekivane načine zbližava ljude u nevoljama. Zato je osvojila srca domaćeg i stranog auditorijuma.

Na repertoar bioskopa doći će 12. septembra i sa iščekivanjem želimo da vidimo da li će film ‘Dauntonska opatija’ opravdati očekivanja velikog broja ljubitelja ove drame.

 

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap