Film: Čuvari formule (2023) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Lančana reakcija

Čuvari formule

Režija: Dragan Bjelogrlić


Novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića obećava uspeh.


Kada bismo napravili kategorizaciju domaćih ostvarenja po žanrovima, priči, dijalozima, muzici i pre svega – glumačkoj postavi, shvatili bismo da je srpska sedma umetnost neprocenjiva. Dokaz tome jeste najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića Čuvari formule, za čiju su se premijeru karte prodale u rekordnom roku.

Bjelogrlićevi filmovi su upravo dokaz da bez kvalitetnog scenarija, neće biti ni kvalitetnog finalnog proizvoda. Iskusnom filmadžiji poput njega nije bilo teško da polu-fikcijsku priču prikaže na što živopisniji način, jer samo ostvarenje prikazuje ono što se desilo u nekim prošlim vremenima, ali i solidarnost i humanost sa obe strane kako bi se umanjile katastrofalne posledice tog dešavanja.

Još jedna značajna vest vezana za film ‘Čuvari formule’ jeste da je bio prvo srpsko ostvarenje prikazano na programu „Piaca Grande“ festivala u Lokarnu. Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj katastrofi u socijalističkoj Jugoslaviji, delimično je potekla iz pera Gorana Milašinovića i knjige Slučaj Vinča. Tada su se, između ostalog, krile od javnosti informacije o dešavanju koje se zaista 1958. godine desilo u tadašnjem Institutu u Vinči.

Naime, prateći sinopsis, grupa visoko cenjenih naučnika, na periferiji Beograda, sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Pariz. Lekari zaključuju da je njihovo stanje izuzetno kritično i da su im dani odbrojani, ali predlaže da se prvi put u istoriji izvede intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata sa dobrovoljcima koji su u to vreme želeli da spase njihove živote.

Moralna pitanja koja se sve vreme provlače kroz priču ne daju uvek tačne odgovore, jer su oni na gledaocima koji će moći da uživaju u maestralnoj glumi Radivoja Raše Bukvića, Mikija Manojlovića, Dragana Bjelogrlića, Jovana Jovanovića, Alise Radaković, Ognjena Mićovića, kao i francuskih glumacaa – Aleksisa Manentija, Ane Sare i Olivie Bartelemij.

Film ‘Čuvari formule’ je na repertoaru domaćih bioskopa od 26. oktobra. Da li ste već odlučili kada ćete pogledati ovaj već sada najavljivani blokbaster?

 

Prepoučujemo

18

jun

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

09

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap