Bora Todorović | Virtuelna izložba | Muzeji | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Bora Todorović | Virtuelna izložba


Bora Todorović je u našem sećanju ostao sinonim za reč – glumac!


Muzej pozorišne umetnosti Srbije već sedamdeset godina slavi teatar i sve što je vezano za njega. U ovoj ustanovi kulture se nalaze predmeti koji svedoče o razvoju pozorišta, od XVIII veka do danas. Tokom tog perioda, pozorište i glumu na ovim prostorima obeležili su brojni veliki umetnici. Među njima je i Bora Todorović.

Izložba Bora Todorović u delima Aleksandra Popovića i Dušana Kovaćevića otvorena je u maju 2019. godine. Kustos Biljana Ostojić je odabrala fotografije iz predstava i filmova rađenih prema delima dva velika pisca. Njihova dela čine značajan deo Borine, više od pola veka duge, glumačke karijere.

Aleksandar Popović je autor čak 19 dramskih komada za pozorište, radio i televiziju u kojoj je Bora Todorović tumačio jednu od uloga. Saradnja je počela 1966. godine u pozorištu Atelje 212, predstavom ‘Krmeći kas’. Nove „zajedničke“ predstave u istom pozorištu su se nizale jedna za drugom. Posle duge pauze ponovo ih je spojio Zvezdara teatar. U predstavama ‘Mrešćenje šarana’ i ‘Pazarni dan’, Bora je potvrdio da je glumac koji najbolje tumači Popovićeve junake.

Bora Todorović i Dušan Kovačević su sarađivali u pozorištu, na filmu i televiziji u 13 navrata. Zajednički rad, a sa njim i prijateljstvo počelo je predstavom Maratonci trče počasni krug. Ubrzo je usledila i uloga u čuvenoj predstavi Radovan III, a to je bio samo početak plodonsne saradnje. Igrao je i u filmskoj verziji kultnih „Maratonaca“, kao i ostalim značajnim filmovima kao što su ‘Ko to tamo peva’, ‘Balkanski Špijun’, ‘Podzemlje’ i ‘Profesionalac’.

Bora Todorović je, pored pomenutih, ostvario još mnogo zapaženih uloga. Maestralna gluma i jedinstveni šarm su ga zauvek urezali u naše sećanje. Ne sumnjamo da će takvo sećanje izbledeti, ali ova izložba je još jedan način odavanja počasti kakvu je zaslužio.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije je omogućio da izložbu ‘Bora Todorović u delima Aleksandra Popovića i Dušana Kovaćevića pogledate onlajn – kliknite na baner ispod teksta. Takođe, možete pogledati i izložbeni katalog koji sadrži biografije pomenutih umetnika, kao i dodatne činjenice o Borinoj karijeri.

 

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap