Filmski maraton | Društvo mrtvih pesnika | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Društvo mrtvih pesnika

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Društvo mrtvih pesnika

,,O, kapetane! Moj, kapetane.ʼʼ

 

Da li je drama ili pak istorija u pitanju? Tuga obavijena srećom i neizmernim maštanjima? Ma koja god osećanja u vama ovaj antologijski film probudio, neće vas ostaviti ravnodušnim. Toliko simbolike na jednom mestu koja je propraćena sjajnom glumom jednog jedinog – Robina Vilijamsa. Film “Društvo mrtvih pesnika“ (eng. Dead Poets Society) iz 1989. godine je svedok svake generacije koja se ponekad osećala izgubljenom u prostoru i svemiru; ovakva generacija ima želju i strast, ali je sputavaju oni koji nemaju života u sebi; ovakva generacija želi da voli i da bude prihvaćena, ali je ugušena spoljnim pobunama i onima koji ne cene ni sebe.

 

,,Bez obzira na to šta vam iko kaže, reči i ideje mogu promeniti svet.ʼʼ

 

I ovo je zapravo jedna od najlepših i najzapamćenijih izjava iz filma. Robin Vilijams, u ulozi melanholičnog, mudrog i sanjivog profesora engleske književnosti jedan je od najvoljenijih likova. I baš te godine kada je snimljen, pa potom i emitovan, pokupio je veliki broj pozitivnih kritika i armiju obožavalaca. Pogotovo zbog činjenice da je film pisan po istinitom scenariju, tačnije – iz života dramaturga Toma Šulmana. Zamislite jednu strogu i konzervativnu srednju školu, a sa suprotne strane postavite osobu koja živi svoju slobodu i druge motiviše da ostvare snove uprkos nametnutim normama. Tako je i u slučaju profesora Džona Kitinga, koji je večito nasmejan, inteligentan, vodi čas u prirodi, skače po klupama i inspiriše svoje uspavane učenike.

Čuvena rečenica iz filma: “Carpe diem, iskoristite dan momci! Učinite svojim život posebnima!“ uvrštena je na 95. mesto najboljih filmskih citata u istoriji svetske kinematografije. Svaka scena filma je posebna; u svakoj ćete iznova i iznova pronaći novo značenje; toliko dubok i potresan, a toliko jedinstven i nežan.

Društvo mrtvih pesnike okuplja večite sanjare, dečake nesnađene i razapete između tuđih očekivanja i sopstvenih želja. Ovaj film je sa pravom osvojio Oskara za najbolji scenario, a bio je i nominovan još u tri kategorije. Takođe, nije mu ni izmakla BAFTA, nagrada za najbolji film, kao i još 19 drugih nagrada i još toliko dodatnih nominacija.

Ukoliko već niste, obavezno pogledajte ovaj dragulj sedme umetnosti. Baš zbog toga, ne želimo da vam pričamo o detaljima ostvarenja, jer su emocije svaki put kada ga propratite drugačije. Uostalom, uživajte u narednim Robinovim rečima:

 

Izvori fotografija: wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap