Filmski maraton | Čudesna sudbina Amelije Pulen | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Čudesna sudbina Amelije Pulen

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Čudesna sudbina Amelije Pulen

Ili samo kratko rečeno – Amélie. Ona je devojčica zarobljena u telu žene. Ona je zaljubljena u život. U miris jutarnje kafe. U osmeh neznanca i dobrotu prijatelja. Ona je autentična. I jedna od omiljenih francuskih, evropskih, pa i svetskih modernih diva. Toliko jednostavna, a toliko komplikovana. Živi za pravdu, hipersenzibilna je i naivna. Toliko altruistički nastrojena da tokom celog svog života pomaže drugima da pronađu ljubav. Kada je nekome Amélie jedan od omiljenih filmova, nekako nema prostora za iskazivanje objektivnosti.

I, zaista, ne postoji osoba na ovoj planeti koja nije odgledala kako se sudbina ove predivne Parižanke menja u sekundi. I kako se barem svaka gledateljka poistovetila sa njenom tugom, srećom i životnim izborima. Ona voli jednostavan život i mala zadovoljstva: posmatranje ljudi u bioskopu, bacanje kamenčića u vodu, kockice čokolade… Proglašena je anđelom čuvarom, koja je i posle skoro 20 godina od prvog emitovanja u istoj meri obožavana i popularna. Toliko da su i danas u čuvenom Monmartu (gde je i sniman film) Dve vetrenjače jedan od najposećenijih restorana, a tu je sniman veći broj scena.

Ovo ostvarenje se našlo u trci za pet Oskara, osvojilo je nagradu za najbolji evropski film, dve BAFTA nagrade, kao i još 27 drugih renomiranih priznanja i skoro 70 ostalih nominacija. Divna i skromna Odre Totu (Audrey Tautou) je u potpunosti dočarala lik devojčice koja ne želi da odraste, obavijena empatijom i sopstvenim nesigurnostima. Ona mašta i tako gradi svoj svet. Neki bi rekli da je ovo krajnje čudan film, a neki da je izistinski realan, samo su pogledi na njega drugačiji. Žan-Pjer Pene je uspeo u svom naumu. Spojio je nespojivo i tako kreirao jedno od najlepših ostvarenja u sklopu sedme umetnosti, po svim kriterijumima.

Amelija bi rekla: Les temps sont durs pour les rêveur“ (Vremena su teška za sanjare). I to je apsolutna činjenica. Svi smo mi pomalo Amelija. I svi želimo da se smejemo, uživamo u onim sitnicama i da pored sebe imamo nekog dovoljno ludog da podrži naše avanture. Ne znamo šta nas čeka iza ugla i kako će nam sudbina promeniti današnje planove, ali ono što možete uraditi jeste da upravo ovog trenutka živite. Najbolje što umete. I da možda ponovo odgledate dogodovštine naše i vaše omiljene Francuskinje.

Usput, možete poslušati genijalnu muziku za ovaj filmu koju je od početka do kraja komponovao i producirao Jan Tirsen.

 

Izvori fotografija: wikipedia.com, imdb.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap